20.godina FS Podunavskog okruga

 Pre 20.godina, tačnije 29. decembra 1992.godine sa sedištem u Smederevu, osnovan je FS Podunavskog okruga. Čine ga tri saveza, GFS Smederevo, OFS Smederevska Palanka i FSO Velika Plana. Odlukom Skupštine od 19.jula 1997.godine, sedište ove fudbalske institucije bilo je u Smederevskoj Palanci, da bi 16.septembra 2005.godine, ponovo vraćeno u Smederevo. Na teritoriji okruga, ima oko 60 registrovanih klubova, ali se svi ne takmiče, broj aktivnih ekipa svake godine se menja. Inače, tačno pre 20.godina, u Beogradu je 13.decembra 1992.godine, preminuo Aleksandar Tirnanić ''Tirke'', rođen u Krnjevu, opština Velika Plana, koja se nalazi na teritoriji Podunavskog okruga. Tirnanić je profesionalnu karijeru gradio u BSK-u, odigrao je 500.utakmica, a bio je i član reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, čiji je dres nosio 50.puta i postigao 12.golova. Sa nepunih 20. godina, učestvovao je na prvom zvaničnom svetskom prvenstvu 1930.godine u Montevideu i postigao gol protiv Brazila, Jugoslavija je pobedila sa 2:1.

 

PREDSEDNICI PO DŽENTLMENSKOM IZBORU

 

Predstavnici tri saveza na prvoj osnivačkoj Skupštini, dogovorili su se da izbor predsednika bude džentlmenski i kružni, što znači, da svaki treći mandat imaju čoveka na čelu fudbalske organizacije. Prvi mandat i mesto predsednika pripalo je Smederevu, koje za svog kandidata predlaže Slavišu Stevanovića iz Drugovca. 1992 – 1996 Slaviša Stevanović fudbalsku loptu počeo je da pika u svom rodnom Drugovcu, čiji je u jednom vremenskom periodu bio i predsednik. Predsednik je bio i Smedereva i Železničara. Svoj Drugovac najviše voli, pa je jedno vreme bio i trener kluba. Ostvario je i želju da bude sudija, a obavljao je i dužnost delegata u okružnoj ligi. Sada rekreativno igra fudbal sa veteranima.

 

Slobodan Ilić iz Smederevske Palanke, bio je drugi po redu predsednik saveza.

1996- 2000 Slobodan Ilić za fudbalskog sudiju položio je 1973. godine, a nije ima ni 17.godina, a zvanje saveznog stekao pred komisijom, Mladenović – Botić – Anđelić. Aktivno je sudio 15. godina, a zbog povrede je ranije ostavio pištaljku i posvetio se instruktorskom radu, na školovanju novih mladih sudija. Više od njih 50 je steklo zvanje saveznog sudije i sudili savezni stepen takmičenja. U odvojenom periodu bio je sekretar i predsednik sudija Smederevske Palanke, predsednik KUS-a Podunavskog okruga. Predsednik OFS Smederevska Palanka bio je tri puta, a u prvom mandatu imao je smo 27. godina. Bio je član Konferencije fudbalskog saveza Srbije i član Skupštine FSR Zapadne Srbije. Delio je fudbalsku pravdu na terenima Srpske lige, a posle toga prošao sve rangove kao delegat. Više godina, delegiaro je službena lica na ligama koje su bile u ingerenciji FS Podunavskog okruga.

 

U trećem mandatu, prvi čovek okruga bio je Mile Simić iz Smedereva, koji je započeo predseavanje i u četvrtom mandatu, pošto je postojao dogovor sa FSO Velika Palana. 2000 – 2005 Mile Simić u fudbalu je preko 35.godina. Od 1995 do 1998.godine, bio je predsednik Sartida, koji je od Srpske lige došao do Super lige. Više mandata bio član i potpredsednik Upravnog odbora Sartida, a trenutno je na funkciji generalnog sekretara fudbalskog kluba Smederevo. Simić je bio član Izvršnog odbora i odbora za hitna pitanja u FSR Zapadne Srbije i u ovoj fudbalskoj instituciji potpredsednik tri mandata. U FSR Zapadne Srbije u više mandata bio je predsednik i član pravne komisije za zaštitu pravilnika. U FS Srbije od 1996 do 2000.godine član Izvršnog odbora, od 2002 do 2006.godine predsednik Nadzornog odbora u FS SCG . Komesar za takmičenje druge lige, potpredsednik komisije za žalbe. Trenutno je predsednik Nadzornog odbora u FSS i član organa u Zajednici fudbalskih klubova Super lige.

 

Četvrti mandat je završio sa predstavnikom Velike Plane, koja je kandidovala Živomira Mihajlovića.

2005 – 2008 Živomir Mihajlović posle fudbalske karijere, a bio je golman, opredelio se za suđenje. Put je krčio sve  do druge lige, na kojoj se zadržao čak šest godina. Sudio je omladinsko finale KUP-a u SR Jugoslaviji, igrali su Vojvodina – Priština, bio je četvrti sudija na prijateljskoj utakmici Jugoslavija – Makedonija, koju je vodio Radoman. Bio je direktor Podunvske okružne lige i Podunavske zone, predsednik Udruženja sudija Podunavskog okruga i član Izvršnog odbora FSR Zapadne Srbije.

 

Peti izborni ciklus imao je predsednika sa teritorije OFS Smederevska Palanka u liku Slobodana Tošića iz Azanje.

2008 – 2012 Slobodan Tošić je u Vlaškom Dolu 1966.godine sa 18.godina, sa meštanima ovog sela pokraj Azanje, osnovao fudbalski klub Budućnost i postao standardni prvotimac. Igračku katijeru završio je 1987. godine u dresu Šumadije iz Azanje, koja se takmičila u Međuopštinskoj fudballskoj ligi Smederevo – Smederevska Palanka – Velika Plana. Predsednik OFS Smederevska Palanka bio je tri puta, kao i član Izvršnog odbora FS Podunavskog okruga. U proteklom mandatu bio je predsednik Nadzornog odbora FSR Zapadne Srbije. Takmičarske 1989/90.godine nalazio se na mestu Direktora Podunavske okružne lige. Obavljao je dužnost delegata na zonskom stepenu takmičenja. Kao učitelj fudbala trenirao je mlađe selekcije Budućnosti iz Vlaškog Dola.

 

Trenutno je na snazi šesti mandatni period, predsednik Izvršnog odbora je Stanimir Trailović iz Smedereva.

 2012 - 2016 Stanimir Trailović rođen 1953.godine u Vukovcu pokraj Žagubice, a živi i radi u Smederevu. U proteklom periodu ima bogatu fudbalsku biografiju. Od 1994. godine pa do 2004. godine, bio je član Upravnog odbora i Portparol FK ''SARTID'', kao i član uprave ŽFK Jerina. Na mestu predsednika OFS Smederevo, sada GFS Smederevo nalazi se od 2008. godine, a bio je ičlan UO FS Podunavskog okruga, da bi u ovom mandatnom periodu dobio funkciju predsednika. Već drugi mandat je član Izvršnog odbora FSRZS, a od ove godine i jedan od potpredsednika. U FSR Zapadne Srbije, u različitom periodu, bio je disciplinski sudija i Komesar za takmičenje Srpske lige ''Zapad''. Predsedavao je Izbornom skupštinom FS Zapadne Srbije 2008.godine, a dok je 2012.godine bio član Odbora za sprovođenje izbor u FS Srbije. Član je Arbitražne komisije Super lige, a od 2005.godine delegat na Super i Prvoj ligi Srbije.


OKRUG IMAO TRI GENERALNA SEKRETARA

 

Prvi generalni sekretar, jedan mandat bio je Dobrica Radišić iz Smederva. 1992 – 1996 Dobrica Radišić fudbalskim sportom počeo da se bavi 1966.godine, kada je kao omladinac obukao dres Metalurga iz Smedereva. Igra je fudbal kod tada čuvenog trenera Dragoljuba Mihajlovića – Budže, a ekipa je zauzela četvrto mesto u redosledu posle Crvene zvezde, Partizana i Hajduka, a ispred Dinama, Železničara iz Sarajeva, Vardara i Olimpije. U 19. godina kao igrač Proletera iz Vranova, imao je prelom podkolenice i mora je da prestane sa aktivnim igranjem fudbala. Odlučio je da bude fudbalski sudija i od 1969.godine počinje da deli pravdu na terenima opštinskih liga. Posle dve godine stiče zvanje republičkog sudije i prelazi na terene Posavsko-Podunavske zone, a kasnije u Druge Srpske lige. Sa uspehom je 1974.godine položio za saveznog sudiju i postao najmlađi fudbalski sudija u tadašnjoj Jugoslaviji. Iste godine postao je i profesionalac, počeo je da radi u tadašnjem opštinskom savezu Smederevo. Sudio je utakmice Srpske lige i samo jednan susret Druge lige, u Leskovcu: Dubočica – Bor. Prestao je zbog nesuglasica sa tadašnjim rukovodstvom sudijske organizacije Srbije. Od 1988.godine, ponovo se vraća fudbalskom terenu, ali kao delegat na Srpskoj i zonskim ligama. U sudijskoj organizaciji, postaje kontrolor i član ispitne komisije, za praktičan deo za zvanje republičkog sudije.

 

Živojin Nenadović iz Selevca, kao predstavnik OFS Smederevska Palanka, na mestu generalnog sekretara bio je punih dvanaest godina.

1996 – 2008 Živojin Nenadović druženje sa fudbalom počeo je u rodnom mestu Selevac, kada je obavljao funkciju sekretara u FK Zadrugar, koji je ređao uspehe, doguravši do Posavsko-Podunavske zone. Popularni Žika je potom započeo profesinalnu karijeru, na mestu sekretara OFS Smederevska Palanka. Krasila ga je pedantnost u radu i poznavanje fudbalskih propisa. U jednom mandatnom periodu bio je član Nadzornog odbora u FS Srbije, član komisije za propise u FSRZS, kao i član Skupštine. Obavljao je i delegatske dužnosti na Super ligi Srbije.

 

Treći sekretar, koji je sada na funkci, je Bojan Đulić iz Velike Plane.

2008 – 2016 Bojan Đulić rođen je 1975. godine, a sa navršenih 10. godina, poečo je da trenira u mlađim seklekcijama Morave iz Velie Plane. Od 1993. nosio je dres senorske ekipe Morave. Aktivno je još igrao i za Građanski iz Svilajnca, Selevac i Mladi borac iz Velikog Orašja, gde je i završio karijeru 2008.godine. Sekretar Morave bio je u dva navrata, od 1998 do 2000.godine i od 2005 do 2009.godine. Profesinalac u fudbalskom sportu, postao je 1997. godine, kada stupa na radno mesto sekretara FSO Velika Plana. Odlukom Upravnog odbora FS Podunavskog okruga, od 2008.godine postavljen je za prvog operativca saveza.

 

USPESI KLUBOVA PODUNAVSKOG OKRUGA

 

Klubovi sa teritorije Podunavskog okruga, takmiče se u svim rangovima, sveznom, republičkom, zonskom stepenu, okružnoj ligi i četiri grupe opštinskih liga, GFS Smederevo ima dve grupe. U proteklih 20.godina, najuspešnij klub je Smederevo, koji je 1992.godine, promenio ime u Sartid. Koncern crne metalurgije Sartid a.d. preuzeo je vlasništvo i sponzorstvo kluba. Krenulo se od Podunavske zone, preko Srpske lige a već 1998.godine, postali su članovi Prve lige. Od 2001.godine, Sartid je pet godina za redom bio prisutan na Evropskoj sceni. U Intertoto KUP-u učestvovali su 2001, 2004 i 2005, a u UEFA KUP-u 2002 i 2003.godine. Inače, 2002.godine, osvojili su treće mesto u nacionalnom prvenstvu , a godinu dana kasnije, bili pobednici KUP-a. Tada je ekipa Sartida, predvođena najvećom legendom smederevskog fudbala Goranom Bogdanovićem, na stadionu Partizana savladala Crvenu zvezdu sa 1:0 golom koji je postigao Marko Pantelić. Pored Pantelića i Bogdanovića, u gradu na Dunavu su još boravili i stvarali igračku karijeru: Mateja Kežman, Saša Kocić, Nenad Mirosavljević, Saša Zorić, Dejan Osmanović, Vladimir Mudrinić, Dragan Žilić, Saša Branežac, Aleksandar Pantić, trenutno na mestu Generalnog direktora kluba i mnogi drugi. Pored bišeg Sartida a sada Smedereva, sa teritorije ovog gradskog saveza, u protrkolom periodu značajnu ulogu je imao i Železničar, koji se takmičio u Srpskoj ligi. Od seoskih ekipa na srpskoligaškim terenima, igrali su Mladi radnik iz Radinca i od ove godine Seljak iz Mihajlovca. Članovi zone bili su Vučak, Vrbovac, Proleter, SASK i Sloga Lugavčina a već nekoliko godina to je pošlo za rukom i Crvenoj zvezdi iz Suvodola.

 

Smederevska Palanka je 2011.godine, proslavila 100. godina fudbala, a u proteklih 20 imala je i uspona i padova. Mladost Goša je 1992.godine, u Srpskoj ligi osvijila šesto mesto i u reorganizaciji sistema takmičenja stekla uslove za plasman u Međurepubličku ligu ''sever'', u kojoj se nije proslavila i odmah se vratila u srpsku ligu a potom i u zonu. Novi povratak je iskoristila kroz baraž, kada je u dresu Mladost Goše igrao Perica Ognjenović, najveća legenda Palanačkog fudbala. On je posle preko Crvene zvezde postao i igrač slavnog Reala, u dresu Madriđana postigao i gol. Novi skok Mladost Goša pravi 1996/97.godine, kada je u prolećnom delu prvenstva preuzimaju Velimir Ciga Đorđević i Ljubiša Stamenković- Piskavac. Ostavrili su plasman u drugu ligu '' zapad '' u kojo su igrali i klubvoi iz Crne Gore. I ovaj skok trajao je samo jedno leto, posle povrtka u srpsku ligu klub je ispao i u zonu, a onda dolazi ono najgore, klub se ugasio. Tri godine stadion je bio zapušten, a samo su atletičari koristili stazu. U tom periodu svetla tačka fudbala bio je Selevac, koji uz finansijsku pomoć, ugostitelja Dobrice Borikića ''Bobeta'', više godina se takmičio u Srpskoj ligi. I najzad, 2005.godine novi početak Palanačkog fudbala, tada je osnovan GFK Jasenica 1911, koja se danas takmiči u Srpskoj ligi Zapad. Od ostalih ekipa treba isatći rezultate Radnika, koji je bio član Druge Srpske lige, u vremenu kada je trener bio Radomir Canković ''Cane''. Uspeh Pobede iz Goloboka, koja je sa predsednikom kluba, sveštenikom Slobodanom Milošević u Poduanvskoj zoni zauzela drugo mesto, iza Rudara iz Kostolca. Veliki uspeh je napravila i Šumadija iz Azanje, koja je iste godine kada je ušla u zonsku ligu, osvojila i KUP Zapadne Srbije i u drugom kolu KUP-a Srbije i Crne Gore, na penale bila poražena od Kragujevačkog drugoligaša Šumadije 1903. U zoni su igrali još i Budućnost Ratari i Voćar Palanka. Pored Perice Ognjenovića, Palanački fudbal u prvoligaškim ekipama i klubovima u inostranstvu, demnstrirali su, Zdenko Muf, Svetislav Nikoličić, Novica Gajić, Viborg Kocejić, a u ovom trenutku Ivan Tatomirović koji nastupa za Sarajevo. Od trenerskih imena, uspehe je imao Risto Mijušković.

 

Sa teritorije Velike Plane u protekolom peridou najveći uspeh je zabeležila Morava, koja je 2006/2007.godine zauzela drugo mesto u Srpskoj ligi ''Zapad'', a selekcija pionira se plasirala u ligu Srbije iste sezone osvojivši KUP FSR Zapadne Srbije. Morava je dva puta bila prvak zone u sezoni 2005/2006 i 2007/2008, a u zoni su još igrali: Udarnik Lozovik, Napredka Markovac, Obilić Staro Selo, Mladi borac Veliko Orašje i Sloga Miloševac. U najvišem rangu sa područja saveza, u Prvoj ligi igrao je Bojan Đokić u Zvezdari, a Saša Blagojević je bio član mlađih kategorija Partizana i standardni član kadetske i omladinske reprezentacije Srbije. Najviše trenerske domete je imao Milan Radonjić, koji je vodio ekipu Kušiljeva, kada se klub takmičio u drugoj ligi. Najveći uspeh kao sudija, imao je Živomir Mihajlović, koji je sudio drugu ligu, a bilo mu je povereno i Omladinsko finale KUP-a Srbije. 

 

SUDIJE, STRUČNI POSMATRAČI I DELEGATI

 

Goran Jovanović iz Smedereva, šest godina je bio sudija elitnog takmičenja Srbije i Crne Gore, a sada je zajedno sa Zoranom Mladenovićem stručni posmatrač suđenja Prve lige Srbije, sa zvanjem instruktora prve kategorije. Jovanović je u protekolom prvenstvu zonske lige Dunav, bio direktor za suđenje, a ove godine tu ulogu po drugi put obavlja Zoran Mladenović. U ovom trenutku, u Super ligi Srbije za pomoćno suđenje nalazi se Milan Milovanović iz Smedereva, a za glavno suđenje u Prvoj ligi Srbije Zoran Široki, a za pomoćno Radomir Ranković, obojica Smederevci. Kada se radi o Srpskoj ligi Zapad, Podunavski okrug ima Nebojšu Marinkovića sudiju mahača, delegate instruktore, Dušana Milojevića iz Smederevske Palanke i Milovana Marjanovića iz Smedereva, kao Zorana Predojevića ispred sportskih radnika.

 

TRENERI

 

Najveća dtrenerska dostignuća su stekli, Dragan Đorđević, Srđan Tarilović, Miloš Velebit iz Smedereva, Viborg Koceić, Novica Gajić, Svetislav Nikoličić i Zdenko Muf iz Smederevske Palanke, Milan Radonjić i Petar Pavlović iz Velike Plane. U Smederevu su najviše radili istaknuti fudbalski treneri sa strane, kao što su: Radmilo Ivančević, Goran Milojević, Mihajlo Ivanović, Haime Bauza, Tomislav Sivić, Milenko Kiković, Ratko Dostanić, Jovica Škoro, Vladimir Dogandžić i drugi.

 

ODLIČNA SARADNjA ČELNIKA SAVEZA

 

U protekolom periodu saradnja tri saveza bila je izvanredna. Znali su članovi Upravnog odbora, kao predstavnici svojih saveza, prilikom donošenja odluka da naprave i kompromise. Borili su se za svoje interese, a znali su za dobrobit okruga da učine u ustupke. Trenutno aktueli predsednici, Stanimir Trailović GFS Smederevo, Zoran Predojević OFS Smederevska Palanka i Dejan Govedarović FSO Velika Plana.

 

Predsednik OFS Smederevska Palanka Zoran Predojević, za kratko vreme kao funkcioner najviše je napredovao. Već drugi mandat je predsednik OFS Smederevska Palanka i potpredesednik FS Podunavskog okruga. Član je izvršnog odbora u FSRZ Srbije i predsednik komisije za mali fudbal u istom svezu. Predojević je prvo igrao u mlađim selekcijama Mladost Goše, kada je 2005.godine startovala Jasenica 1911, nosio je njen dres, a potom obuo patike za KMF Partenon.

 

Govedarović je dugo godina nosio dres Omaldinca iz Rakinca, a potom kao iskusan fudbalski znalac sa svojim drugom Prvoslavom Trunićem okupio mlade, kako bi opstao njihov seoski klub. Kao predsednik kluba, davao je i svoj novac, samo da se fudbal igra u Rakincu. Mlađim selekcijama je bio i trener a njegov sin je krenuo u sudije. Trenutno je na listi zone Dunav.

 

Zanimljivosti

Da li mislite da je FS Podunavskog okruga potreban web sajt::